New York Cheesecake

Tento cheesecake robievam už dobrých 5 rokov, recept som našla v knižke, ktorú mi moja veľmi dobrá kamoška priniesla priamo z New Yorku. Jeho príprava nie je náročná, pre mňa je priam upokojujúca a nie je nad to, keď sa Váš výtvor do pár hodín zje a všetci sú spokojní. Hľadala som aj foto cheesecaku v reze, ale práve som si uvedomila, že takú ani nemám. Jednoducho, je oňho vždy bitka a nikdy som nemala odvahu pustiť ten svoj kúsok čo i len na minútu z ruky.

Prosím nemýľme si cheesecake a Käsekuche. To je koláčik, ktorý sa podáva v teplej verzii a do cesta ide tvaroh. Do cheesecaku tvaroh nejde. Každý dáva podľa seba, mne sa najviac osvedčila kombinácia bánoveckej neochutenej (!) nátierky a mascarpone. Dá sa však miesto bánoveckej použiť aj philadelphia, prípadne lučina (tá kocka v alobale) – ale ja som to vždy robila s bánoveckou.

Takže recepis – na cca 24cm formu potrebujeme:

  150g masla
  1-2 balenia bebe keksov (tie originál hranaté)
  lyžicu trstinového cukru
  2-3 bánovecké neochutené nátierky po 200g
  1 menší hrnček trstinového cukru
  2 PL hladkej múky
  1 vanilkový cukor alebo 1 PL vanilkového extraktu
  kôru z 1 pomaranča a 1 citróna
  3 celé vajcia
  2 žĺtky
  2-3 mascarpone po 250g

Ak máte dobrý mixér, tento recept ozaj nie je náročný. Žiadne pečenie vo vodnom kúpeli (ale možno mám len dobrú rúru) nie je potrebné.

Začneme tým, že si v malom rendlíku rozpustíme maslo s lyžicou trstinového cukru, odstavíme a zmiešame (môžeme už vo forme) s bebe keksami – tie si môžeme zomlieť alebo jednoducho dáme do sáčku a trieskame po nich valčekom čo to dá (hovorím, úplne antistresový recept). Túto zmes natlačíme na dno maslom vymastenej formy (aj boky treba vymastiť), čím vytvoríme krustu a túto dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10-15 minút (čím vyššia krusta tým dlhšie). Krustu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, medzitým si teplotu v rúre zvýšime na 200 stupňov.

2-3 bánovecké si zmixujeme chvíľku len tak samotné (záleží či chcete nižší/vyšší cheesecake, prípadne máte menšiu/väčšiu formu). Postupne pridáme menší hrnček trstinového cukru a 2 PL hladkej múky a mixujeme, kým nemáme hladkú zmes. Pridáme vanilkový exktrakt/vanilkový cukor, kôru z 1 citróna a 1 pomaranča (toto je úplne že top secret tip, ktorý dodá cheesecaku neskutočnú chuť, určite nevynechať!), postupne 3 vajíčka a 2 žĺtky a nakoniec aj mascarpone (opäť – 2-3 podľa toho, koľko ste dali bánoveckej). Cesto vylejeme do formy a pečieme na tých 200 stupňov takých 15 – 25 minút (podľa mnžstva surovín), následne ZNÍŽIME teplotu na 100 stupňov a pečieme ďalších 30-40 minút, kým povrch nie je zlatohnedý. Vypneme rúru a cheesecake v nej NECHÁME DôJSŤ (tento krok určite nevynechajte!) ďalšie 2 hodiny. Ideálne je, ak môžeme dať cheesecake ešte na noc do chladničky. Chute sa spoja a je vynikajúci vychladený, to mi môžete veriť.

Ešte pár slov k vanilkovému cukru – ja si jednak robím svoj vlastný a to tak, že do plechovej nádobky dávam použitý vyškriabaný vanilkový struk a zasypem krištálovým cukrom, časom struk vymením za čerstvý, a jednak používam svoj vlastný vanilkový exktrakt – ak máte veľmi kvalitné vanilkové struky – ja mám z jedného e-shopu ktorý sa na ne špecializuje, z Madagaskaru – tak ich dáte do užšej fľaštičky, zalejete vodkou a necháte 6 týždňov macerovať v špajzi – rozumej v tme a chlade, občas pretrepať fľaštičkou. Struky postupne pridávam ako ich používam do pečenia a tiež prilievam vodku keď exktrakt míňam. Takto mám istotu, že to neobsahuje žiadne zbytočnosti, na rozdiel od toho v obchode.

Takže smelo do toho, cheesecake nie je žiadna veda. Tento základný recept sa dá obmieňať, cheesecake je skvelý aj s karamelom/slaným karamelom, alebo len tak s ovocným coulis (ovocie s cukrom uvarené, preliať cez rez cheesecaku na tanieri). Určite budete nerozluční kamaráti 🙂

Dobrú chuť!

Dominika