Voňavý a šťavnatý jesenný jabĺčkový koláčik

Zo dňa na deň sa nám ale riadne ochladilo, však? Už si to normálne pýta nejaký dobrý jabĺčkový recept.

Zo dňa na deň sa nám ale riadne ochladilo, však? Už si to normálne pýta nejaký dobrý jabĺčkový recept. Ja nie som veľmi na tie “suché” koláče typu pité alebo krehký jablčník – suchým rozumej cesto, takže som hľadala ozaj dobrý recept na koláčik, ktorý by bol hutný, šťavnatý, voňavý. A pritom stále jabĺčko-jesenný a nepresladený. A našla som 🙂 Zase s miernymi úpravami samozrejme, Vám ho sem pridávam. Určite nevynechajte cukor muscovado, čo je vlastne trstinový cukor s vyšším obsahom melasy. Práve jeho plná chuť dodá úplne iný rozmer Vášmu koláčiku. Dajte vedieť ako sa podaril a či chutil!

Ingrediencie

  • 75 g cukru muscovado
  • 3 ČL škorice (ja kupujem značku Terre Exotique, takú tú čo vonia ako žuvačky z Ameriky 🙂 kúpite napr. v Yeme)
  • 3 červené jabĺčka, sladšie, nakrájané na väčšie kocky
  • 185 g hladkej múky (môžte vyskúšať aj špaldovú)
  • 165 g práškového cukru
  • 2 celé vajíčka
  • 180 ml mlieka (klasické alebo rastlinné – mandlové príp. podľa chuti)
  • 125 g masla, roztopeného
  • 1 PL vanilky (ja kupujem tahitskú “čokoládovú” od Divine Spices – Chute Indonézie)
  • 4 PL slaného karamelu (podľa chuti) – kúpite napríklad u mňa 🙂

Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Formu (24cm) si na dne vystelieme papierom na pečenie. Do misy nasypeme škoricu a muscovado cukor a premiešame s nakrájanými jabĺčkami. Do druhej misy navážime múku, práškový cukor, vajcia, mlieko, maslo a vanilku a ručným mixérom spojíme do hustého cesta. Podľa chuti pridáme 2-3 PL slaného karamelu. Polovicu jabĺk obalených v cukre a škorici rozsypeme po dne formy, nalejeme na ne cesto a dosypeme zvyšok jabĺk. Podľa chuti ešte pridáme 1-2 PL slaného karamelu a jemne premiešame. Pečieme v rozohriatej rúre cca 30-35 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Vyjde nám zhruba 12 kúskov.

Dobrú chuť 🙂