Pistáciová torta s malinovým krémom „Perzská láska“

Mala som chuť vyskúšať niečo nové, úplne iné. Milujem pistácie, ale vo veľa dezertoch ich nenájdete, takže som si musela vytvoriť nový, vlastný.

Vedela som presne, akú chuť hľadám – hutný, korením prevoňaný pistáciový korpus v spojení s ľahkým nadýchaným ovocným krémom. Farebne aj chuťovo to museli byť jedine maliny.

Na internete som našla veľa korpusov v podstate len “zafarbených” pistáciami. Preto som hľadala a hľadala a našla som recept z iránskej kuchyne na hutný koláč s poetickým názvom Persian Love. K tomuto receptu sa viaže romantický príbeh o princeznej, ktorá sa dostala do zajatia a rozhodla sa napiecť vladárovi taký koláč, ktorý by spôsobil, že ten sa do nej okamžite zamiluje a prepustí ju. Podarilo sa 🙂

Tento koláč je veľmi voňavý, s kardamónom, ružovou vodou, niektoré recepty uvádzajú aj šafrán. Obsahuje veľké množstvo pistácií, ale aj mandlí. Je zvláčnený jogurtom a mandlovým mliekom. Ja som do korpusu pre chuť a textúru ešte pridala lyofilizované (mrazom sušené) maliny a lyžičku kvalitného sypaného čierneho čaju.

Dala som dokopy asi 3-4 verzie, vybrala si z nich to, čo sa mi najviac pozdávalo. Upiekla som ho na trikrát, kým som bola úplne spokojná. Vy už nemusíte, máte ho tu odo mňa ako celok.

Samotný koláč však potreboval oživiť a tak som ho upiekla ako jednotlivé korpusy a pridala malinový krém – lepšie povedané maslový nadýchaný krém s malinami. 


V našej ponuke nájdete túto tortu v ľahšej verzii so šlahačkovým krémom a malinami. Ak by ste predsa len mali záujem o klasický maslový malinový krém, stačí nám napísať.

A tu je už samotný recept, vyšlo mi z neho cca 10 porcií (ja som to upiekla ako 4 korpusy v 15cm formách – mám rada vyššie torty).

  • 125g mandlí
  • 125g hladkej múky
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 4 menšie vajcia
  • 125g kryšt. cukru
  • 125g masla
  • 2 PL pistáciovej pasty alebo 100g pistácií (a žiadne farbivá prosím)
  • 90g gréckeho jogurtu
  • 90g mandlového mlieka

Na maslový krém:

  • 120g bielkov
  • 200g kryšt. cukru + 50g vody
  • 340g masla

Suché suroviny si navážime do misky. V kuchynskom robote si najprv vyšlaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom , neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu a jogurt. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mandlovým mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Môžeme pre chuť pridať lyofilizované maliny, kardamón, lyžičku kvalitného čierneho čaju. Nalejeme do foriem a pečieme na 160 stupňov cca 30 minút (radšej na strendnej mriežke aby sa prepiekli rovnomerne). Korpusy vyskúšame, chceme aby nám ostali krásne vláčne.

Na maslový krém si vyšlaháme 120g bielkov so štipkou soli. Medzitým si zohrievame v kastróliku 200g kryšt. cukru s 50g vody – keď sa už tvoria veľké bubliny tak cukrový rozvar vlejeme do misy robota kde sa na maxime šlahajú bielky. Vyšlaháme tuhý lesklý sneh, vymeníme nastavec robota za stierkový a po kúskoch vmiešame 340g masla, kým nemáme krásnu hladkú nadýchanú hmotu. Ešte spolu prešlaháme, pridáme podľa chuti vanilku a maliny a hneď môžeme použiť.

Tortu si vyskladáme jednoducho tak, že jednotlivé korpusy natierame poriadnou vrstvou krému. Ja som ešte medzi každú vrstvu pridala čerstvé maliny. Vrch aj boky torty potrieme takisto vrstvou krému, zahladíme, prípadne môžeme nechať tortu polonahú/nahú. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Vychladíme a degustujeme 🙂