Keď idem s rodinou do cukrárne, vždy si vyberiem mrkvový koláčik. Mám už samozrejme vytipované také miesta, kde ho robia vynikajúci. Ja som ho robila asi raz v živote, a pritom je to veľmi jednoduchý koláč – zmixovať všetky suroviny, upiecť a hotovo.
Keď sa v mojej špajzi nazbieralo viacero zaujímavých a spolu ladiacich ingrediencií, neváhala som ani chvíľu a upiekla som nám ho. Vyskúšajte ho tiež, je naozaj vynikajúci.Ja som urobila takmer bezlepkovú verziu, čiže som dala väčšinu mandľovej múky (najemno pomleté mandle) spolu s kokosovou múkou a naozaj len trošku špaldovej najemno pomletej múky. Kokosovú múku mimochodom vrelo odporúčam, je to super doplnok do tohto receptu. Spolu s pomarančovou kôrou a kvapkou (alebo dvomi :)) pomarančom prevoňaného obľúbeného rumu vytvorila naozaj zaujímavú, netradičnú chuť.
Tortu môžete ozvláštniť nasekanými vlašskými orechami, alebo hrozienkami. Ja nabudúce pridám do korpusu aj drvené kakaové bôby, bude krásne chrumkavý.
Suroviny na formu s priemerom 20 cm, pre 12 osôb:
- 5 vajec
- 200 g trstinového cukru
- 50 g špaldovej najemno mletej múky
- 300 g nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 250 g mandľovej múky / najemno pomletých mandlí
- 60 g kokosovej múky
- kôra z 1 pomaranča
- 1/2 kypriaceho prášku
- štipka soli
- podľa chuti obľúbený rum
- 250 g mascarpone
- 200 g bánoveckej neochutenej nátierky / philadelphie
- 5 PL práškového cukru (resp. podľa chuti)
- 150 g šľahačky
- šťava z 1/2 pomaranča
Rúru si predohrejeme na 175 stupňov. V mise kuchynského robota si vyšľaháme vajíčka s cukrom dopenista. Pridávame postupne múku zmiešanú s kypriacim práškom, mrkvu, mandle a kokosovú múku. Nakoniec pomarančovú kôru, soľ a rum. Všetko spolu pekne premiešame a cesto vylejeme (nemusí byť veľmi tekuté) do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50 – 60 minút – špáradlom zistíme, či je už upečená (špáradlo musí zostať po zapichnutí do torty čisté).
Na krém vymixujeme mascarpone s krémovým syrom, šťavou z pomaranča a práškovým cukrom. Prilejeme šľahačku a vymixujeme dotuha. Krém nanesieme len navrch torty, kedže je tuhý, môžeme ho naniesť v hrubej vrstve a len ledabolo upravíme.
Ozdobiť môžeme pomarančovou kôrou alebo mandlovými hoblinami. Torta takto vyzerá rustikálne a priam nabáda vziať si vidličku a pustiť sa do nej 🙂
Dobrú chuť!