Mazanec z kysnutého cesta

Mazanec, štedrovečerná vianočka, veľkonočná caletka… Všade tomu hovoríme po svojom, no je to stále to isté – mäkkučké kysnuté cesto nadýchané a jemné ako pavučinka.

Mnohí z nás majú recept od babičky, ktorí si strážia ako oko v hlave. Ak medzi nich nepatríte, no chceli by ste tým svojim milovaných spraviť raňajky, ktoré ich prenesú do detstva, vyskúšajte napiecť podľa tohto receptu, používam ho už niekoľko rokov. S pomocou kuchynského robota je cesto vymiesené raz-dva a už je len na Vás, akú finálnu podobu mu dáte – či ho zapletiete do jednoduchého vrkoča, zložitejších nádher, alebo necháte len vo forme akýchsi veľkých gombíkov – chutí vždy skvele.

S maslom a domácim džemíkom, alebo s týmto šípkovým dm bio, ktorý je menej sladký ako tradičné džemy. Zapíjať kakaukom či horúcim čajíkom alebo voňavou kávou – to už nechám na Vás. Tu je môj recept, a nezabudnite sa pochváliť ako sa Vám podaril 🙂

Na 2 veľké gombíky potrebujeme:

  • 300g hladkej múky (ja som použila Babička na kysnuté cesto)
  • 150g polohrubej múky
  • 21g čerstvého resp. 7g sušeného droždia
  • 200ml mlieka izbovej teploty
  • 60g roztopeného masla
  • 80g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 PL domácej bravčovej masti (nevynechať!)
  • 1 a 1/2 PL bánoveckej neochutenej nátierky (príp. philadelpia)
  • muškátový oriešok
  • kôra z citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • vajíčko na potretie

Všetko si najprv nachystáme a navážime. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme kvások zmiešaním droždia s trochou cukru, prilejeme mlieko a lyžicu múky. Na teplom mieste necháme pod utierkou 15 minút nakysnúť (toto si pokojne nachystajte priamo v kuchynskom robotovi).

V inej miske si nachystáme múky, pridáme soľ a vanilkový cukor.

K hotovému kvásku prilejeme vychladnuté maslo, masť, žĺtky a cukor a hnetacím hákom premiešame. K tomu nastrúhame trochu muškátového orieška alebo pridáme muškátový kvet, nastrúhame kôru z jedného citróna, pridáme neochutenú nátierku a poriadne premiešame. nakoniec pridávame po lyžiciach múčnu zmes – každú lyžicu necháme poriadne zapracovať.

Prikryté utierkou necháme dve hodiny kysnúť, pričom po hodine kysnutia dáme cesto opäť párkrát premiesiť (stále ho máme v mise od robota). Nakysnuté cesto tvarujeme do malých alebo väčších bochníkov, prípadne zapletieme vrkoč, ktorý môžeme uložiť na plech alebo do hranatej formy. Necháme ešte pol hodinu podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 160 stupňov, tesne pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme cca 30 minút.

Podávame teplé alebo vychladnuté, ale hlavne s láskou.

Dobrú chuť 🙂