Madelaines s vôňou Provensálska

Levandulová sezóna je v plnom prúde a mňa čakajú aj nejaké svadby ladené do provensálskej noty.

Levandulová sezóna je v plnom prúde a mňa čakajú aj nejaké svadby ladené do provensálskej noty. Kedže chcem, aby to nielen všetko chutilo, ale aj skvele vyzeralo, tak som na candy bar okrem iného navrhla aj pravé francúzske madlenky. Sú to vlastne také mäkkučké nadýchané koláčiky, ktorá voňajú po levanduli a mede a tiež citróne. Skúste si ich so mnou upiecť, je to veľmi jednoduché. Ideálne je mať na ne formu, no myslím že v každej domácnosti sa nájdu aj menšie formičky na medvedie labky a tie by mohli na tento účel postačiť.

Takže ingrediencie na cca 20 kúskov sú nasledovné:

  • 2 veľké vajcia
  • 80g cukru (ideálne ten jemnejšie zomletý – cukr moučka, ak nemáme, tak práškový)
  • 100g plus 1 PL masla, rozpustiť a nechať mierne vychladnúť
  • 30g medu
  • kôra z 1 citróna
  • šťava z 1/2 citróna
  • 100g hladkej múky
  • menšia ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL sušenej levandule

Okej madlenky sú úplne easy recept, ale ľahko ich pokazíte nesprávnym pečením, takže skúste si radšej dávku rozdeliť na dvakrát. Klasickú domácu rúru si rozohrejte na 200 stupňov (mne to bolo na profi rúre veľa, ja som na druhý pokus rozohriala na 180 stupňov).

Rozpustíme si v malom kastróliku maslo. Mašlovačkou vymastíme formičky, stačí úplne jemne, len aby sa nám madlenky neprilepili a ľahko išli von.

V mixéri si vyšľaháme vajcia s cukrom do veľmi svetlej peny. Postupne na nízkych otáčkach prilievame vychladnuté maslo, med, citrónovú šťavu a kôru. Nakoniec prisypeme sušenú levandulu, ktorú jemne rozomelieme v prstoch – aby sme lepšie uvoľnili vôňu. Cesto by malo chvíľku postáť (15-20 minút) a potom ho nalejeme do formičiek tak akurát zarovno. Madlenky narastú ale vydujú sa, takže sa nemusíte báť, že by sa Vám rozliali.

Pečieme cca 10 minút na 180 stupňov na klasickej rúre (ja som piekla na 165 stupňov na mojej profi rúre) – majú len jemne zhnednúť a majú sa nafúknuť. Ak sa veľmi nenafúknu a zhnednú, skúste druhú dávku piecť na menej stupňov.

Necháme chvíľku vychladnúť a potom jednoducho vyberieme z formičiek/vyklopíme. Podľa chuti pocukrujeme a jeme ešte teplé, so šálkou skvelého čaju či obľúbenej kávy 🙂

Dobrú chuť!