Letný jahodový raw cheesecake

Horúčavy sú nekonečné a verím, že sa Vám nechce zrovna stáť pri sporáku, hoci chuť na sladké Vás neobchádza ani v lete.

Horúčavy sú nekonečné a verím, že sa Vám nechce zrovna stáť pri sporáku, hoci chuť na sladké Vás neobchádza ani v lete. Preto som si pre Vás pripravila recept na tento úžasný jahodový cheesecake, ktorý je raw, neobsahuje laktózu, lepok ani rafinovaný cukor. Napriek tomu však chutí skvelo a osviežujúco, veď vyskúšajte sami.

Základom raw tort sú vždy oriešky (nesolené, nepražené), ktoré spolu s ďatlami prípadne figami vytvoria akúsi masu a tá je základom/korpusom v týchto sladkostiach. Krém je zvyčajne vyrobený z kešu orieškov, namočených cez noc (alebo aspoň dve – tri hodiny v horúcej vode) a vymixovaných na kašu vo výkonnom mixéri. Obmenu dosiahneme napríklad pridaním ovocia, ktoré jednak krém osladí a aj zafarbí.

Takže poďme na to. Na 18cm tortovú formu potrebujeme:

Na základ: 3/4 hrnčeka vlašských orechov, 1/2 hrnčeka mandlí, 1 hrnček ďatlí, 1/2 ČL vanilky alebo vanilkového extraktu (najlepšie domáceho), štipku soli a nakoniec vodu podľa potreby

Na krém: 2 a 1/2 hrnčeka kešu orechov, 1/4 hrnčeka javorového sirupu (príp. obľúbené sladidlo podľa Vašej chuti), 2 ČL vanilkového extraktu, 1/4 hrnčeka limetkovej šťavy, 1 ČL limetkovej kôry, 1/3 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja, 1 hrnček ovocia podľa výberu

Kešu orechy si teda vopred namočíme, ak máme čas tak na celú noc, ak nie tak aspoň na dve hodiny do horúcej vody (tak aby boli úplne zakryté vodou). Do mixéra si dáme všetky potrebné ingrediencie na korpus a pulzovaním ich pomelieme a premiešame, nakoniec pridáme podľa potreby vodu. Zmes by mala byť lepivá a túto zmes natlačíme na dno formy. Ja som pre chuť pridala ešte nepražené kakaové bôby.

Kešu oriešky zlejeme, vsypeme do mixéra a opäť pulzovaním rozomelieme. Postierame zo strán mixéra a pridávame postupne liemtkovú šťavu, sladidlo, limetkovú kôru, vanilku a kokosový olej a mixujeme až kým nemáme krém. Ochutnáme a prípadne pridáme ešte sladidlo podľa chuti.

Zhruba polovicu krému rozotrieme na korpus a tortu uložíme na pol hodinu do mrazničky. Do druhej polovice prisypeme ovocie (ja som použila jahody, nabudúce určite vyskúšam so zrelými domácimi marhuľami), ak používame kyslé ovocie, skúsime či netreba krém dosladiť.

Ovocný krém natrieme na tortu a celé dáme do mrazničky na 1-2 hodiny stuhnúť a následne ešte do chladničky na ďalších pár hodín (ideálne cez noc, aby sa chute prepojili).

Nakoniec už len stačí tortu ozdobiť ovocím, prípadne sviežou medovkou alebo mätou a pustiť sa do zdravého zákusku.

Dobrú chuť 🙂