Krehký jahodový koláčik

Keď príde sezóna jahôd, väčšina z nás si ich najradšej vychutná len tak, čerstvé, prípadne s cukrom či šľahačkou. Ak si ale chcete osladiť prvé ozaj teplé dni, odporúčam tento jednoduchý, minimalistický a veľmi chutný koláčik. Ja ho robievam aj s jabĺčkami a škoricou, no s jahodami dostane taký fresh letný nádych, veď skúste sami 🙂

Ideálna forma na tento koláčik je tá s vyberateľným dnom, budete mať istotu že si ho pri vyberaní z formy nerozbijete. Moja má 25cm, netreba ju ničím vytierať. Na koláčik budeme potrebovať:

450g hladkej múky

100g práškového cukru

250g masla

kôra z jedného citróna

2 vajíčka

Náplň:

800g jahôd

1 ČL vanilky

šťava z jedného citróna

70g javorového sirupu

2 PL trstinového cukru

2 PL kukuričného škrobu

Ak máte food processor, tak máte spolovice vyhraté. Nahádžte doňho múku, cukor, citrónovú kôru, maslo a vajcia a pulzne zmiešajte do momentu, kedy sa zmes prepojí a vznikne cesto. Ak máte len dve zdravé ruky, tak si všetko zmiešajte v ťažšej mise ručne. V ťažkej preto, aby Vám nebehala po linke. Cesto si zgúľajte do potravinárskej fólie a nechajte pol hodinu odležať v chladničke. Medzitým si pripravte náplň – jahody očistite od stopiek, dajte si ich do väčšieho hrnca. Zasypte cukrom, vanilkou a škrobom, prilejte javorový sirup a citrónovú šťavu. Varte na miernom ohni do zmäknutia, ale nie až do džemu 🙂 Zálečí od Vášho sporáku, ale malo by stačiť cca 10-15 minút. Chceme aby nám v koláčiku ostali väčšie kúsky.

Vychladnuté cesto si rozdeľte, väčšiu časť vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na tenšie cesto, približne na hrúbku 4mm a veľkosť musí presahovať veľkosť Vašej formy. Cesto vložte do formy, jemne bruškami prstov pozatláčajte do okrajov a stien a nožom orežte dorovna. Popichajte vidličkou a naplňte jahodovou zmesou, urovnajte povrch lyžicou. Navrch príde zvyšok cesta a tu sa fantázii medze nekladú – či spravíte klasickú mriežku (odporúčam ostrý nôž a vychladené vyvaľkané cesto) alebo použijete vykrajovačky v tvare kvietku či srdiečka a nahusto jahodovú zmes poprykrývate, to je úplne na Vás. Okraje pozatláčajte aby sa neoddelovali, prípadne opäť zrežte nožom a šup s koláčikom do rúry – pečte na 180 stupňov približne 30 minút, kým nie je zlatý. Koláčik musíte nechať naozaj poriadne vychladiť, aby aj jahody vnútri stuhli, ideálne cez noc (ja viem, je to ťažké :D). Či si ho posypete ešte práškovým cukrom, pridáte šľahačku či vanilkovú zmrzlinu, alebo si ho vychutnáte len tak, ako je, garantujem že Vám pripomenie leto.

Ak sa o koláčik radi podelíte so svojimi najbližšími – a veru že im určite spravíte radosť – odporúčam poobzerať sa po cukrárskych krabičkách ktoré používam aj ja.

Dobrú chuť!