Pavlovka – tá pravá letná láska

Teploty sa konečne šplhajú do závratných výšok, občas kde-tu aj poprší a na stromoch a kríkoch sa to krásne červenie – to je znamenie, že voňavé drobné letné ovocie nás už vrelo očakáva a ponúka široké spektrum využitia, ale aj vitamínov pre naše telo.

Je mi úplne jasné, že v lete sa Vám nechce tráviť čas pri horúcom sporáku a hodiny a hodiny sa mordovať s akýmkoľvek koláčom. Preto je tu prvý z letných super receptov, ktoré sú rýchlo hotové a aj ľahko stráviteľné. Skrátka top sezónne koláčové vychytávky 🙂

Tento recept na Pavlovku som našla na stránke jednej austrálskej cukrárky ktorú sledujem, a keďže Pavlovka je najmä v Austrálii veľmi populárna, rozhodla som sa skúsiť práve tento recept a musím povedať, že hneď na prvýkrát vyšiel super, takže pri ňom ostávam a rada sa podelím aj s Vami.

Na Pavlovku budete potrebovať:

  • 150g bielkov (4-6 vajec)
  • 220g kryštálového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL bieleho vínneho octu
  • 200g šľahačky (ak pečiete v domácej rúre, pečte naraz len jeden plech a na ňom jeden veľký alebo dva menšie pláty. Ak máte profi rúru, môžte naraz piecť aj na troch plechoch a potom dajte určite dvojnásobok krému, tak to robím aj ja)
  • 250g mascarpone (možno vynechať)
  • obľúbené ovocie (sezónne, exotické, aké len chcete)

Pavlovku je ideálne robiť večer, pretože je potrebné nechať ju vo vypnutej rúre cez noc. Nebojte sa, nemusíte pri nej stáť, celá príprava Vám zaberie asi 10 minút a potom si pokojne sadnite na terasku s pohárom vínka (doplňte podľa seba) a rúra spraví celú prácu za Vás. Také jednoduché to je 🙂

Začneme tým, že si rozohrejeme rúru na 150 stupňov (ja používam program 3D ventilátor ako na makrónky). Vyšľaháme si bielky so štipkou soli, zhruba v polovici šľahania pridáme cukor (aby sa lepšie rozpustil a zjednotil s bielkami skúste si cukor na chvíľku vložiť do horúcej rúry). Keď už máme tuhý lesklý sneh, prisypeme doň 1 PL škrobu a 1 ČL vínneho octu a ešte chvíľku spolu prešľaháme. Hotovo.

Sneh teraz silikónovou stierkou pekne nanesieme na papier na pečenie, pričom si spravíme kruh s priemerom 20cm. Kľudne si takýchto plátov môžete spraviť viac (2-3) alebo ostaňte pri jednom, ktorý bude akurát vysoký a veľký pre zhruba 8 hladošov.

Takto pripravený plech vložíme do vyhriatej rúry a HNEĎ stiahneme teplotu na 100 stupňov. Nastavíme si časovač na 1,5 hodiny a oddychujeme. Keď sa pavlovka dopečie, rúru vypneme, za žiadnych okolností NEOTVÁRAME a pavlovku v nej necháme cez noc.

Na druhý deň si plech opatrne vyberieme a už len dokončíme – vyšľaháme si šľahačku naraz spolu s mascarpone (pre ešte ľahšiu verziu pokojne mascarpone vynechajte) a jemne opäť stierkou nanesieme na veľkú upečenú pusinku. Pokvapkáme šťavou z ovocia a naozaj bohato posypeme ovocím – čím neuhladenejšie, tým lepšie 🙂

Nebojte sa toho, ak by sa Vám Pavlovka pod ťarchou krému a ovocia prepadla – to je ešte lepšie 🙂

Chvíľku vychlaďte a nech sa páči – pokojne veľkú lyžicu do ruky a pripravte sa na to, že ste práve objavili svoju letnú lásku, to Vám garantujem.

Dominika