Intenzívne čokoládové brownies

Leto nám utieklo ako voda a pomaličky sa blíži september. Viacerých z nás čaká návrat do reality, opäť sa vrátime do zabehnutého stereotypu, deti do škôlok a škôl.

Prírodné antidepresívum na prvé takéto podovolenkové dni či týždne v podobe kvalitnej čokolády nemusíte vyhľadávať len v kaviarni, dopriať si ho môžete aj doma. Navyše, sedieť na teraske po večeroch so susedmi už bez deky veľmi nejde. Ale zohriať sa dá opäť aj koláčikom, zvlášť takým intenzívne čokoládovým brownie, ktorý sa skvele hodí či už ku kávičke, alebo k nejakému kvalitnému rumu 🙂 A to, že jeho príprava zaberie len 15 minút plus pečenie, je nesporná výhoda.

Brownie mám veľmi rada, ale musí byť ozaj upečené z kvalitných surovín – vysokopercentná tmavá čokoláda – ja používam belgickú čokoládu značky Callebaut, v spojení s maslom – tu nemôže byť žiaden kompromis. Tento recept mám upravený podľa svojej chuti a musím povedať, že dospeláci dali na posedenie celý plech (a to sme boli len piati) – tento brownie je tak akurát jemne sladký. Deťom môžete k nemu spraviť napríklad kakao, pretože im sa bude zdať málo sladký – horká chuť kvalitnej tmavej čokolády a kakaa vyhovuje skôr nám, dospelákom.

Brownie je skvelé aj preto, že sa s ním môžete vyhrať – vezmete si tento základný recept, pridáte najemno nasekané pražené lieskovce, alebo lokálnejšie vlašské orechy, prípadne kakaové bôby, levanduľu, možnosti sú nekonečné. Čo ale určite nevynechajte je káva – čajová lyžička kávy totiž neuveriteľne vyzdvihne chuť čokolády, pričom ju v brownies vôbec nie je cítiť.

A ak napríklad chcete brownie mazľavejší, kľudne uberte na múke. Skrátka, dolaďte si ho podľa svojej chuti 🙂

Tak poďme na to, vyhrejte rúru na 170 stupňov a ide sa piecť 🙂

160g hladkej múky

2 PL kvalitného holandského kakaa

300g tmavej vysokopercentnej čokolády

225g masla

1 ČL instantnej kávy

200g svetlého trstinového cukru

5 vajec

2 ČL vanilkového extraktu

štipka soli

Menší a vyšší plech (cca 20×30 cm) si vystelieme papierom na pečenie, rúru predohrejeme na 170 stupňov Celzia.

V miske si zmiešame múku, preosiate kakao a štipku soli. Do tepluvzdornej misy si dáme na kúsky nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a kávu, misu dáme nad hrniec s vodou a pri občasnom miešaní rozpúšťame vo vodnom kúpeli na hladkú masu.

Misu s čokoládovou masou dáme dole z ohňa a prisypeme cukor, ktorý v teplej mase rozmiešame. Keď nám masa trochu vychladne na izbovú teplotu, vmiešame do nej postupne všetky vajcia a napokon vanilkový extrakt. Miešame jemne, metličkou, len aby sa suroviny prepojili.

Napokon na čokoládovú zmes nasypeme sypké ingrediencie, metličku vymeníme za gumenú/silikónovú stierku a naozaj len veľmi jemne prekladáme a tým vmiešavame sypké do tekutého. Zmiešame iba tak, aby sme stále kde-tu videli malé náznaky múky.

Cesto vylejeme na plech a pečieme v rozohriatej rúre 25-30 minút, na nie úplne spodnej mriežke. V strede pečenia plech vyberieme a otočíme.

Po upečení je povrch brownie ako krehká škrupinka, pod ktorou sa ale skrýva jemné vláčne hutné a intenzívne čokoládové nebo . Brownie nakrájame na kocky, môžeme prípadne posypať holandským kakaom a podávame. Vo vzduchotesnej miske vydrží 3 dni (garantujem Vám, že nevydrží ani do rána).

Presne takéto brownie si predstavujem vo svojej kaviarni, s kvalitnou kávou, cappucinkom, studeným mliekom… Už to mám pred očami 🙂

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *