Donuty

Na úvod musím podotknúť, že pod pojmom donut v tomto článku rozumieme donut pečený a nie vysmážaný. Vysmážané donuty naozaj veľmi nemusím, glukóza v krvi sa mi dvíha len pri pohľade na ne, avšak keď som prvýkrát ochutnala tie pečené na mojom výlete vo Vancouvri minulý rok, vedela som, že si ich musím čoskoro napiecť aj ja doma.

Cesto som vtedy identifikovala na mierne zdravšiu verziu, preto som sa rozhodla upiecť ich nie z bielej pšeničnej múky, ale zo zdravšej varianty – z múky špaldovej. A kedže mám v poslednom období naozaj šťastie a do života mi prichádzajú príležitosti samy od seba (je to celé o pozitívnom nastavení :)), tak sa mi stalo, že ma oslovili bývalé kolegyne z oddelenia marketingu z DMky – mimochodom, naozaj úprimne moja krvná skupina. V DMke totiž funguje viacero projektov, a jedným z nich je aj blogovanie o produktoch – či už kozmetických, alebo z radu potravín vlastnej značky.

Samozrejme som neváhala ani sekundu, a práve preto, že som svojho času mala najbližšie práve k produktom vlastnej značky, vrátane potravín dm bio, rozhodla som sa, že budem blogovať o týchto potravinách. Nemusíte však čakať žiadne umelé chválospevy – koncept tohto blogerského projektu je skvelý tým, že sama blogerka si vyberá produkty, ktoré chce testovať. Preto siahnem po produktoch, ktoré bežne používam a som s nimi spokojná, aby som Vám ich predstavila v receptoch, ktoré zvládnete aj Vy sami, avšak siahnem aj po takých produktoch, ktoré som ešte vo svojej kuchyni neskúsila. V prípade sklamania Vám určite nebudem ťahať medové motúzy popod nos 🙂

Prvým testovaným produktom je teda – ako inak v kuchyni cukrárky – múka. Rozhodla som sa vyskúšať špaldovú múku, ktorú DMka ponúka v troch variantoch, a to jemnejšie a hrubšie mletú a celozrnnú špaldovú múku. Rozdiel medzi nimi je vo vhodnosti využitia pre ten – ktorý recept. Ja som si pre donuty vybrala typ 630, čo je jemne vymletá, svetlejšia múka, vhodná pre pečenie koláčov a rôznych sladkostí. Hoci so špaldovou múkou bežne nepečiem, táto voľba sa ukázala ako veľmi dobrá.

Takže šup nakúpiť ingrediencie, a môžeme ísť na to. Na cca 15 stredne veľkých donutov budete potrebovať:

1 a 1/4 hrnčeka špaldovej múky dm bio 630

2/3 hrnčeka trstinového cukru

1/4 hrnčeka kvalitného holandského kakaa

1 lyžičku sódy bikarbóny (pri kakaových receptoch používam sódu bikarbónu, pri ostatných kypriaci prášok. Sóda navyše dobre reaguje aj s kyslou smotanou, ktorá sa v tomto recepte používa)

1/2 lyžičky soli

1 veľké vajíčko

1 lyžička vanilkového extraktu

3 lyžice rastlinného oleja

1/2 hrnčeka kyslej smotany

1/3 hrnčeka plnotučného mlieka

Rúru si predhrejeme na 170 stupňov. Ak máme silikónovú formu na donuty, nemusíme si ju vymastiť. V kuchynskom robote si poriadne spolu vymiešame tekuté prísady. V miske si zmiešame suché prísady (múku a kakao preosejeme) a postupne vsypeme do tekutej zmesi a miešame pokým nemáme krásne hladké, nie príliš tekuté cesto (ak je predsa príliš tekuté, pridajte múku. V opačnom prípade pridajte mlieko). Odporúča sa použiť cukrárske vrecko a cesto do donutovej formy nastriekať a formu naplniť len do 2/3.

Donuty pečieme vo vyhriatej rúre 12 – 15 minút. Krásne vyrastú a vyplnia nám formu až po okraj. Vyberieme z rúry a necháme 5 minút vychladnúť vo forme a následne necháme úplne vychladnúť na mriežke. Ak chceme donuty glazovať, teda poliať polevou, mali by byť úplne vychladnuté. Na veľmi jednoduchú a skvelú polevu zmiešame dokopy lieskovoorieškový krém a mlieko v pomere 1:1 (teda napríklad 3 lyžice krému a 3 lyžice mlieka) – elektrickým mixérom to ide najlepšie.

Ak chcete, aby bola poleva krásne lesklá a hustejšia, môžete pridať práškový cukor, avšak ja som usúdila, že cukru tam už máme až až a teda som ho nepridávala.

Vychladnuté donuty namáčame do polovice alebo až do 2/3 výšky do polevy, následne otočíme a dáme na mriežku stuhnúť.Môžeme ešte posypať posýpkou (obľúbená časť môjho dieťaťa, ktorú za žiadnu cenu nesmieme vynechať :)). Práve táto posledná časť je najväčšia sranda a môžete pokojne zapojiť aj menšie deti. Garantujem Vám, že donuty zmiznú do pár minút, tak ako to bolo u nás.

Dobrú chuť a pochváľte sa ako sa vydarili a ako chutili 🙂

Dominika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *