Čokoládový orieškový koláč s hruškami bez múky

Tento hruškový koláč (jemne pozmenený, pôvodne z Apetit kuchárky) robievam už nejaký ten piatok, takže ho už mám vyšperkovaný. Ale kedže stále vymýšľam niečo nové, skúsila som tentokrát trochu vymeniť suroviny, tmavú čokoládu za ešte viac percentnú, lieskovce za pekanové orechy a trstinový cukor za javorový sirup, a veru vyšiel z toho ešte o level chutnejší koláčik. Máte tu teda uvedené obe alternatívy – s lieskovcami, menej percentnou čokoládou a cukrom je sladší, orieškový a voňavý, s pekanovými orechmi, viac percentnou čoko a javorovým sirupom zase menej sladký a čokoládovejší. Každopádne výber je už na Vás, tak nech Vám chutí!

200g tmavej čokolády (ja používam 54,5 alebo 70%nú Callebaut)

150g masla

5 vajec

150g trstinového cukru ALEBO 150g javorového sirupu

1 vanilkový struk (ja používam tahitskú čokoládovú vanilku značky Divine Spices)

200g lieskovcov ALEBO pekanových orechov najemno zomletých

4 celé tvrdšie hrušky

Rúru si predohrejeme na 180 stupňov (teplovzdušnú na 160). 24cm formu si vystelieme dole aj po stranách papierom na pečenie. Čokoládu s maslom si roztopíme vo vodnom kúpeli – stredne veľký hrniec naplníme zhruba do polovice vodou a položíme naň veľkú ohňovzdornú (sklenú alebo nerezovú) misu s čokoládou a maslom. Voda by sa nemala dotýkať misy. Miešame stierkou kým čokoládu s maslom nemáme úplne rozpustenú. Misu zložíme z vodného kúpeľa, necháme trochu vychladnúť. Medzitým si oddelíme bielky od žĺtkov – z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh.

Žítky jemne vmiešame do mierne vychladnutej čokolády, pridáme javorový sirup a vanilku. V prípade že použijeme cukor, tento si najprv vyšlahajme so žítkami do svetlej peny a tak pridáme k čokoláde. Primiešame najemno zomleté lieskovce alebo pekanové orechy (meliem si ich na Nutribulete alebo na food procesore Kitchenaid).

Nakoniec na dvakrát vmiešajme sneh z bielkov – opatrne aby cesto úplne nespadlo. Cesto vlejeme do formy a naukladáme naňho hrušky – tie si prepolíme a vykrojíme jadrá a poukladáme reznou stranou dolu. Pečieme 45 – 60 minút – hrušky majú zmäknúť a koláč má byť prepečený, no nie vysušený, treba si odsledovať na svojej rúre. Ja som radšej skúsila skôr a potom dopiekla.

 

Verziu s tmavou čokoládou a javorovým sirupom si pri servírovaní ešte môžme na tanieriku preliať javorovým sirupom, verziu s cukrom môžme jemne pocukrovať práškovým cukrom.

Podávame teplé, prípadne s kopčekom vanilkovej zmrzliny 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *